Kastav: TEATRIN – 2. putujući festival kamišibaj kazališta u Kastvu!

Kastav: TEATRIN – 2. putujući festival kamišibaj kazališta u Kastvu!

15. listopada održat će se drugo izdanje festivala TEATRIN – putujućeg festivala kamišibaj kazališta u Kastvu. Nakon prvog festivalskog dana u Buzetu, u subotu će se ispred Kuće Belice smjestiti kamišibaj pripovjedni kutak uz popratne radionice za djecu i odrasle. Festival će u oba grada okupiti oko 20 kamišibajara, pripovjedačica i pripovjedača iz Hrvatske.

Riječ je o vrsti kazališnog japanskog pripovijedanja koje je specifično po tome što se priča pripovijeda publici uz pratnju slika smještenih u malo, drveno, stolno kazalište (butaj). Tijekom festivala, održat će se i izložba stolnog kamišibaj kazališta (butaja) čiju izradu i autorsko oblikovanje potpisuje riječki dizajner Bojan Đorđević. Izložba butaja na festivalu neće biti odvojena od priča, već će se jedinstveni hrvatski boki butaji izmjenjivati u pričama koje će se izvesti tijekom revije pripovijedanja kamišibaj priča.

Osnovna ideja festivala TEATRIN jest slavljenje i popularizacija umjetnosti kamišibaja s ciljem promocije hrvatskih pripovjedača, ilustratora te kazališnog, književnog i likovnog stvaralaštva namijenjenog djeci. Dodatna vrijednost festivala jest činjenica da okuplja i domaće kamišibaj pripovjedače, a samim time već drugu godinu potiče, umrežava i stvara hrvatsku kamišibaj scenu. Uz navedeni program na Teatrinu će se dvije kamišibaj radionice. U Kastvu će se nakon programa pripovijedanja kamišibaj priča održati i likovna radionica za djecu te radionica o osnovama izvedbe i izrade kamišibaja za odgojno – obrazovne djelatnike te ostale koje zanima rad s djecom.

Glavni organizator festivala je Udruga Kaleido, a festival je organiziran u partnerstvu s: POU Buzet, udrugom Foliot-centar za djecu i mlade koja djeluje na području Matulja i Kastva, Udrugom Kozlići iz Zagreba. Idejna začetnica i umjetnička voditeljica festivala Teatrin je Iva Nemec. Vizualni identitet festivala potpisuje pulski ilustrator Vibor Juhas, a grafički dizajn Matej Nemec. Festival financiraju Grad Buzet, Fond za kulturu DHK – društva hrvatskih književnika. Svi programi festivala su besplatni. Sve aktivnosti projekta odvijat će se poštivajući aktualne mjere Stožera civilne zaštite IŽ i PGž.

Program u Kastvu počinje u 10:00, a završava u 12:30, prijave su obavezne, mailom na adresu udruge: foliot.info@gmail.com.

11.30 – 12.30 Ispred kuće Belice
Radionica za djecu (3+)
KAMIŠIBAJ I DJEČJA KNJIŽEVNOST
Voditelji: Vera Pfaff i Relja Dušek, Kozlići
Na Zlarinu, na rtu Bučini, rodilia su se jednog ljeta, na pragu okrenutom pučini, dva mačića, dva probisvijeta. A što se dalje dogodi s dva mačića, saznajte u kamišibaj adaptaciji poznate zbirke pjesama Vesne Parnu. Nakon priče radimo u radionici izrađuju se razglednice s likovima iz priče!

11.30 – 12.30 Udruga Foliot (Spinčići 172 A)
Radionica za odgojno-obrazovne djelatnike
KAMIŠIBAJ U RADU S DJECOM
Voditeljica: Iva Nemec, Kaleido
Nakon pripovijedanja kamišibaj priča na radionici će se progovoriti o japanskoj tehnici pripovijedanja uz pomoć ilustracija smještenih u stolno kazalište – butaj, osnovnim zadatostima ove izvedbene forme te ju kratko smjestiti u povijesni kontekst. Posebna pažnja posvetit će se instrumentalizaciji medija kamišibaja u odgojno-obrazovne svrhe te u ukratko ukazati na učinke koje ima/ može imati u nastavnom procesu ili radu s djecom.

The event is finished.

Datum

15 lis 2022
Expired!

Vrijeme

10:00 - 12:30

Mjesto

KVARNER i GORSKI KOTAR
QR Code

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)