Od slova do smisla: Kazalište čitanja – Pričopredstavljam! – radionica

Od slova do smisla: Kazalište čitanja – Pričopredstavljam! – radionica

Dob: 7 – 9 (završen 1. ili 2. razred osnovne škole)

Organizator: Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Voditelji: Damir Orlić i Vedrana Balen Spinčić

Djeca se često susreću s tekstovima i lektirnim naslovima koje teško čitaju s razumijevanjem. Kako se kazalište bavi iščitavanjem suštine teksta, onoga što je skriveno u podtekstu i riječima autora, autorski tim iz redova riječkog lutkarskog kazališta (Petra Šarac, Vedrana Balen Spinčić, Damir Orlić i Zlatko Vicić) osmišljavaju radionice koje spajaju čitanje s djeci primjerenom kazališnom umjetnošću u godini koju je Vlada RH proglasila godinom čitanja i koje im pomažu da otkrivaju ljepotu čitanja i skrivenih svjetova literarnih djela. Projekt je podržan od strane Ministarstva kulture RH.

Kako bismo djeci olakšali čitanje, naučili ih čitati s razumijevanjem, upoznali ih s ljepotom riječi i stvaranjem rečenica i otkrivanjem značenja literarog predloška te im probudili zanimanje za čitanjem različitih književnih djela, osmislili smo radionicu u kojoj iščitavamo različite književne predloške, u ovoj radionici slikovnice Pike Vončine, te ih interpretiramo na različite načine, a ponajviše se služimo resursima koje nudi pripovjedno kazalište. Potreba za pričanjem i slušanjem priča postoji od pamtivijeka i utkana je u srž čovjeka. Djeca bez priče ne mogu život ni zamisliti. Pripovjedač je taj koji drži pažnju slušatelja i naučiti dobro pripovijedati, čitati i interpretirati priču korisno je na više razina u svakoj životnoj dobi. Želja nam je da svako dijete pronađe smisao napisane priče i prenese ga interpretativno u vizualni svijet kazališta. Iskusni glumac i predavač na dramskoj akademiji Damir Orlić naučit će male polaznike kako čitati priče s razumijevanjem, koliko je bitna svaka rečenica i svaka riječ u njoj te kako tim pričama dati neki novi oblik.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na propaganda@gkl-rijeka.hr uz naznaku naziva programa, termina i dobi djeteta tj. o završenom stupnju osnovne škole. 

max. broj sudionika: 10

Cijena za trodnevnu radionicu iznosi 200,00 kn

The event is finished.

Datum

28 lip 2021
Expired!

Vrijeme

10:00 - 13:00

Ponavljanje događaja

- daily
Kategorije
QR Code

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Korištenjem ove web stranice slažete se s našom Politikom zaštite podataka.