Opatija: Palčica, Zagrebačko kazalište lutaka

Opatija: Palčica, Zagrebačko kazalište lutaka

Povodom obilježavanja Svjetskog dana prijevremeno rođene djece 17. studenog, u opatijskom Centru Gervais s početkom u 17:00 sati održat će se prigodna predstava za djecu “Palčica” u izvedbi Zagrebačkog kazališta lutaka, u organizaciji Rotary kluba Opatija Lungomare, Rotary kluba Opatija i Festivala Opatije te u suradnji s Gradom Opatija.

Prilika je to da se osvijesti javnost o problemima s kojima se susreću prijevremeno rođena djeca, njihovi roditelji, ali i zdravstveni radnici koji o njima skrbe. Svake godine, oko 15 milijuna djece, tj. svako deseto dijete rodi se prijevremeno. U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2500 novorođenčadi, odnosno oko 6% živorođenih, ali je važno napomenuti da je taj udio u zadnjih nekoliko godina u neprekidnom porastu. U Hrvatskoj je u veljači 2010. godine, na inicijativu roditelja i zdravstvenih djelatnika u cilju pomoći, edukacije i razmjene iskustava roditelja prijevremeno rođene djece te dugoročnog unaprjeđenja skrbi za bolesnu i prijevremeno rođenu djecu, osnovana udruga ˝Palčići˝ te je u Hrvatskoj “palčić” sinonim za prijevremeno rođeno novorođenče.

Ovim putem pozivaju svu djecu i njihove roditelje da dođu u što većem broju i pogledaju predstavu “Palčica” jer će sav prihod od prodaje ulaznica biti doniran Odjelu za neonatologiju riječkog KBC-a.
Također pozivaju i sve male i velike (bivše) palčiće koji su još premali ili prestari za ovu kazališnu predstavu, kao i njihove roditelje da se odazovu zajedničkom druženju sa zdravstvenim radnicima riječkog Odjela za neonatologiju koje će se održati u isto vrijeme u holu Centra Gervais.

– Uzrast: 3+ / Trajanje: 40 min

Tko zna kako je biti malen kao palac? Palčić, dakako, ali i – Palčica. Kažu da je Andersen upravo u liku Palčića iz zbirke braće Grimm pronašao nadahnuće za svoju priču o minijaturnoj djevojčici s golemim problemima: otimlje ju žaba, napušta ju hrušt, ucjenjuje ju miš(ica), prosi ju krtica…

„Palčica“ je po prvi put objavljena davne 1835., a analize kojima je otada bila izložena u njoj su pronalazile elemente grčkog mita, hinduističkog vjerovanja pa i – Andersenovog privatnog života. No unatoč tome, „Palčica“ je bila, i ostaje, priča o srčanosti i snazi koja ne proizlazi iz veličine tijela već iz čistoće duše i jasnoće namjere, dok maleni u liku Palčice pronalaze vlastiti odraz u njima neshvatljivom svijetu velikih.

– Cijena ulaznice: 5,00 €

Ulaznice možete kupiti u Opatiji u uredu Festivala Opatija na Ljetnoj pozornici (Zert 6A) radnim danom od 8 do 15 sati, u Rijeci u Dallas Music shopu, Foto Reviji i online na www.mojekarte.hr
Na dan programa, blagajna u prizemlju centra Gervais otvorena je sat vremena prije početka održavanja.

 

Izvor: Centar Gervais

 

The event is finished.

Datum

17 stu 2023
Expired!

Vrijeme

17:00

Mjesto

KVARNER i GORSKI KOTAR
QR Code

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Korištenjem ove web stranice slažete se s našom Politikom zaštite podataka.