Rijeka: Minijatura #2, dječja radionica arhitekture i urbanizma

Rijeka: Minijatura #2, dječja radionica arhitekture i urbanizma

U ponedjeljak 10. 10. u 18 sati u Dječjoj kući počinje nova sezona radionice arhitekture i urbanizma za djecu Minijatura! Riječ je o radionici Hrvatske komore arhitekata i Društva arhitekata Rijeka koja se uz potporu Gradske knjižnice Rijeka u Dječjoj kući prvi put održala 2021/2022., a s obzirom na jedinstven koncept i smisao ide dalje…

Radionica je namijenjena djeci od 9 do 13 godina starosti te se održava svakog ponedjeljka, osim tijekom školskih praznika.

Čime ćemo se baviti?

Arhitekti osmišljavaju kuće, a urbanisti gradove. Zajedno osmišljavaju idealan prostor za življenje. Da bi to postigli, u stalnoj su potrazi za skladom između potreba i želja korisnika, osnovnih sadržaja koje svaka kuća/grad mora imati da bi bili to što jesu, i osobina mjesta gdje se kuća/grad nalazi. Na primjer, ljudi koji žive na mjestu gdje je topla klima ( osobina mjesta) mogu i vole više vremena provoditi vani ( potrebe korisnika) , na otvorenom, pa će kuća na takvom mjestu npr. blagovaonu ( osnovni sadržaj kuće) imati i vani (skupa sa roštiljom i mjestom za odmor), a gradovi sa toplom klimom na primjer imati i ljetno kino, na otvorenom. Za arhitekta i urbanista važan je osjećaj za prostor, kakav je to prostor koji bi svima bio ugodan, gdje možeš učiti, raditi, igrati se i družiti a da ti pritom samo mjesto gdje se nalaziš sve to olakša. Također dobro dođe ako voliš i znaš crtati.

Premijeran inovativni program

Riječ o na riječkom području premijernom programu cilj kojeg je na pedagoški adekvatan način kroz igru, šetnje, predavanja, crtanje i dr. djecu poučiti o prostoru, prostornom planiranju, urbanizmu i arhitekturi, ne bi li postali odrasle osobe koje će na ispravan način sudjelovati u društvenoj zajednici u raspravama, usmjeravanju i/ili stvaranje kvalitetnih prostornih rješenja. Program se sastoji od tri faze tako da prati tijek školske godine u trajanju od devet mjeseci. Prvi dio odvija se u zimskom razdoblju od listopada do prosinca, drugi dio u zimsko proljetnom razdoblju od siječnja do ožujka, a treći dio u ljetnom razdoblju od travnja do lipnja. Tematske cjeline bavit će se gradom, arhitekturom, urbanizmom i prostornim planiranjem.

Broj mjesta je ograničen, a prijave su obvezne ispunjavanjem obrasca ovdje.

Za sudjelovanje je potrebno biti članom Gradske knjižnice Rijeka.

Zajednički program provode Hrvatska komora arhitekata i Društvo arhitekata Rijeka, a uz potporu Gradske knjižnice Rijeka u Dječjoj kući. Program su pokrenuli i oblikovali Vladi Bralić (Hrvatska komora arhitekata), Gorana Stipeč Brlić (Društvo arhitekata Rijeka) i Kristian Benić (Gradska knjižnica Rijeka). Radionicu će, osim već spomenutih, voditi različiti mentori, među kojima su Mia Bećirević, Iva Ćuzela Bilać, Luka Gudelj, Ana Orlić, Karla Ritoša, Ariana Sušanj i Anastazija Stjepanović. Kroz godinu će im se pridružiti i gostujući predavači iz drugih gradova Hrvatske.

 

The event is finished.

Datum

10 lis 2022
Expired!

Vrijeme

18:00

Mjesto

KVARNER i GORSKI KOTAR
QR Code

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Korištenjem ove web stranice slažete se s našom Politikom zaštite podataka.