Rijeka: Neobična večer uz klasiku i jazz

Rijeka: Neobična večer uz klasiku i jazz

predstavljanje glazbene slikovnice uz jazz svirkicu

Vrijeme: 19:00 – 20:00

Mjesto: Kontejner @ Dječja kuća

Izvodi:

Dob: 9+ i roditelji

Prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Predstavljanje slikovnice nakon kojeg će vjerojatno biti teško sudjelovati na bilo kojem drugom. Naime, na ovome će nas pratiti prava svirka super jazzista.

Fantastičan dijalog između Fryderyka Chopina (1810.- 1849.) i Michela Petruccianija (1962. – 1999.), obojice pokopanih na groblju Père-Lachaise u Parizu, otkrit će mladim čitateljima i slušateljima sličnosti i razlike ova dva glazbena žanra i pokazati da: „Glazba ne poznaje granice ni ograničenja, slobodna je, stanuje u srcu svakoga ljudskog bića. Glazba je zajedništvo, jedini jezik na kojem smo svi isti.”

Na najpoznatijem pariškom groblju Père-Lachaise nedaleko od francuskog pijanista Michela Petruccianija pokopan je poljski skladatelj Fryderyk Chopin. Neobična podudarnost nadahnula je novu knjigu Rena Brandonija, koju je ilustrirala Chiara di Vivona, u kojoj spaja likove dvojice velikana klavira, koji pripadaju tradicionalno suprotstavljenim glazbenim svjetovima, ali ujedinjeni su u ljubavi prema glazbi.

U dirljivom i duhovitom imaginarnom dijalogu Chopina i Petruccianija doznajemo pojedinosti iz njihovih života, razlike i sličnosti između klasične glazbe i jazza, a njihov dijalog sadrži dragocjenu pouku: glazba ne poznaje granice, slobodna je i stanuje u srcu svakoga ljudskog bića. Glazbene ulomke i priču u interpretaciji Nikše Marinovića možete poslušati skeniranjem kôda u slikovnici.

Reno Brandoni, talijanski gitarist, autor i urednik. Osamdesetih je godina surađivao s najznačajnijim gitaristima tog vremena kao što su Stefan Grossman, John Renbourn, Duck Baker, Dave Van Ronk, s kojima je nastupao diljem Italije. Godine 2000. osnovao je mrežnu stranicu fingerpicking.net, koja je postala omiljena tisućama gitarista. Objavio je glazbene albume Bluesando (1984.), Zingarom (2005.), Yelda (2006.). Autor je i urednik brojnih knjiga o klasičnoj gitari. Kreator je serije akustičnih gitara „Effedot” i osnivač časopisa Chitarra Acustica. Autor je serije glazbenih slikovnica o velikanima klasične glazbe i jazza.

Predstavljanje će pratiti jazz kvartet u sastavu: Spartaco Črnjarić- gitara, Aldo Foško- klavir, Damjan Grbac- kontrabas, Tonči Grabušić- bubnjevi, draga jazz ekipica koja osim što aktivno svira, dio je edukativnog projekta „Jazz u školama“ s kojim žele djeci prilbližiti jazz glazbu u nadi da će im se netko u budućnosti pridružiti u svirci.

O urednici:

Emica Calogjera Rogić glavna je urednica u Nakladi Ljevak. Diplomirala je na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu te magistrirala na Odsjeku za komparativnu književnost na istom fakultetu. Radila je 10 godina kao profesorica hrvatskog jezika i književnosti, 3 godine kao sveučilišna lektorica na Sveučilištu Sorbonne u Parizu i 15 godina na poziciji izvršne urednice za hrvatski jezik, strane jezike, rječnike, časopise i dječju knjigu. Sudjelovala je u izradi Nacionalne strategije poticanja čitanja.

O prevoditeljici:

Snježana Husić rođena je 1969. u Zagrebu. Diplomirala je 1993. talijanistiku i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Magistrirala je 2005. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a ondje je i doktorirala 2008.

Prevodi s talijanskog i engleskog i objavila je dosad šezdesetak knjiga prijevoda te niz prijevoda u časopisima, antologijama i zbornicima. Za prevodilački je rad dvaput primila godišnju nagradu Josip Tabak Društva hrvatskih književnih prevodilaca.

Od 2016. do danas surađuje kao mentorica u projektu radionica književnog prevođenja Translab, a od 2022. organizira i koordinira talijansko-hrvatski Translab, koji se održava u suradnji Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu i DHKP-a.

The event is finished.

Datum

18 tra 2024
Expired!

Vrijeme

19:00 - 20:00

Mjesto

KVARNER i GORSKI KOTAR
QR Code

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Korištenjem ove web stranice slažete se s našom Politikom zaštite podataka.