Rijeka: Neukrotivi Svemir – izvor života (9+)

Rijeka: Neukrotivi Svemir – izvor života (9+)

📍 Astronomski centar Rijeka

Noćno nebo, istovremeno prekrasno i tajanstveno, bilo je tema priča uz logorsku vatru, davnih mitova i izazivalo je divljenje od davnina. Želja za razumijevanjem Svemira moglo bi biti jedna od najstarijih čovječanstva. Tek nedavno smo zaista počeli shvaćati svoje mjesto u bespućima Svemira. Kako bi naučili o tijeku nebeskih otkrića, od teorija drevnih Grka pa do današnjih moćnih teleskopa, pozivamo vas da pogledate Neukrotivi Svemir – izvor života.

Od mladog grčkog redatelja Theofanisa N. Matsopoulosa, uz glazbenu podlogu norveškog skladatelja Johana B. Monella, gledatelji mogu uživati u sjaju različitih svjetova u Sunčevom sustavu i okrutnosti žarećeg Sunca. U filmu napuštamo naš dom kako bi vidjeli mjesta rođenja i umiranja zvijezda i još dalje od toga, daleko od ruba Mliječne staze do nezamislivog broja galaskija. Publika saznaje više o povijesti astronomije, izumu teleskopa te o današnjim divovskim teleskopima koji omogućuju istraživanje još dubljeg Svemira.

Redatelj Theofanis N. Matsopoulos opisao je film kao “šareno i inspirativno putovanje…slike su zapanjujuće i govore same za sebe pokazujući koliko daleko nas je odvela ambicija čovječanstva sa željom da upoznamo i razumijemo Svemir.”

Prvi dugometražni film za planetarij na svijetu za besplatno prikazivanje, izdan je u visokoj rezoluciji 4k formatu za planetarije diljem svijeta na besplatnu uporabu.

Film je nastao za ESO Supernova Planetarium and Visitor Centre čije je otvorenje zakazano za 2017. godinu. Do tada, film će se prikazivati u planetarijima diljem svijeta, a svjetska premijera održala se u novom digitalnom planetariju Eugenides Foundation u Ateni u Grčkoj i u Hamburg Planetarium u Njemačkoj 22. lipnja 2015. godine.

Film je namijenjen učenicima viših razreda osnovne škole, učenicima srednjih škola te građanstvu.

The event is finished.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Korištenjem ove web stranice slažete se s našom Politikom zaštite podataka.