Rijeka: Tko to tamo zuji!?

Rijeka: Tko to tamo zuji!?

predavanje

Vrijeme: 22. 3. u 17,30 – 18.00

Lokacija: Dječja kuća

Izvodi: dr.sc. Željka Modrić Surina

Dob: 3+

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje.

U cijelom svijetu životinje oprašuju oko sedamdeset pet posto svih biljnih vrsta i oko devedeset posto svih cvjetnica, a svi znamo da je potreban oprašeni cvijet da proizvede plodove. Dakle, životinjsko oprašivanje ključno je za život na našem planetu, a životinjski oprašivač kao što su pčele, šišmiši, ptice, kornjaši, moljci, muhe lebdilice, ose i leptiri imaju izuzetno važnu ulogu u ekosustavima.

Kukci su najbrojnija skupina životinja na svijetu. Raznolikost njihovih oblika, načina života i prilagodbi životnih procesa omogućuje im da naseljavaju sva staništa i sve krajeve na planetu, osim krajnjih polarnih dijelova i mora. Od različitih skupina kukaca, s oprašivanjem se najviše povezuje pčele. Pčele igraju ključnu ulogu u oprašivanju čak 90% vrsta cvjetnica. Pri tome ne mislimo na domaće pčele, one poznate koje žive u zajednicama i košnicama, već na čak 20.000 vrsta pčela samica, koje su najznačajniji i najučinkovitiji oprašivači! Dakle, tko to tamo, kako i zašto zuji? Dođite i saznajte!

Željka Modrić Surina diplomirala je, magistrirala i doktorirala prirodne znanosti, polje biologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Istraživački se bavi florom, vegetacijom i ekologijom cretnih staništa. Od 2003. godine zaposlena je u Prirodoslovnom muzeju Rijeka, kao kustosica botaničkih zbirki, od 2021. u zvanju muzejske savjetnice, od 2013. godine na mjestu ravnateljice Muzeja. Od početka rada u Muzeju posvećena je intenzivnom i sustavnom radu s publikom, posebno je vesele edukativni programi usmjereni djeci, pa je u posljednjih 20 godina osmislila i provela više od 720 radionica za predškolsku i školsku djecu, studente i odrasle te održala oko 600 stručnih vodstava te oko 120 predavanja u prostoru Muzeja.

 

The event is finished.

Datum

22 ožu 2024
Expired!

Vrijeme

17:30 - 18:00

Mjesto

KVARNER i GORSKI KOTAR
QR Code

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Korištenjem ove web stranice slažete se s našom Politikom zaštite podataka.