Rijeka: Vrisak Junior

Rijeka: Vrisak Junior

Gradska knjižnica Rijeka se kroz Dječju kuću uključuje i ove godine u dječji program festivala Vrisak. Dječja kuća dom je igre i smijeha i središnje je gradsko mjesto u kojem se nastanila dječja književnost.

U sklopu programa održat će se pet zabavnih književnih susreta s Moreom Banićević, Hrvojem Kovačevićem, Marijanom Križanović, Mirnom Brođanac i Nenom Pavelić.

– Sve dječje promocije počet će u 11:00 sati.

Također, održavat će se tijekom cijelog festivala igra rješavanja zagonetki Tragaonica svakim danom od 8:00 ujutro do 20:00 sati navečer, a cijela će se Dječja kuća onda pretvoriti u jednu veliku, tajnovitu priču. Organizirali smo i posebno izdanje dječje radionice stripa Stripko.

Tijekom svih književnih susreta za „velike”, vrata su Dječje kuće otvorena za sve “malene” koji se žele igrati, tražiti priče i knjige u dječjoj knjižnici…

 

* 11. 09. 2023. Morea Banićević: Mjesečari Monteriera (Ljevak)

Mjesečari Monteriera fantastični je roman za mlade. Dinamičan, napet, uzbudljiv, autorica vješto uvodi čudnovate i fantastične likove i elemente te ih suprotstavlja običnom svijetu. Na napet i maštovit način, roman riječke autorice Moree Banićević progovara o važnosti prihvaćanja drugih i drugačijih.
Morea Banićević višestruko je nagrađivana autorica knjiga za mlade. Dosada je napisala trilogiju hororaca za djecu i mlade: „Demon školske knjižnice“, „Dvojnici iz tame“ i „Tragovima Crnog Petra“.

 

* 12. 09. 2023. Hrvoje Kovačević: Čuvari tajne (VBZ)

Hrvoje Kovačević nagrađivani je autor priča i romana za mlade, objavio je više od 30 romana za djecu i mlade, a na Vrisku će predstaviti trilogiju: Čuvari tajne i Zlatna vrata, Čuvari tajne i Izgubljeni lav, Čuvari tajne i Zeleni zmaj. Ovi uzbudljivi romani za mlade prate troje osnovnoškolskih prijatelja Unu, Pipa i Jožu dok rješavaju misterije poput iznenadnog nestanka jedne bake, dok pokušavaju razotkriti tajnu jedne neobične slikovnice ili kada njihov rock sastav neočekivano nastupi pred grupom sumnjivih ljudi. Čuvari tajne uzbudljivi su pustolovni romani za mlade u kojima se nikada ne zna kamo će sljedeće završiti nestašna i znatiželjna družina prijatelja.

 

* 13. 09. 2023. Marijana Križanović: Ovca koja je bila svoja (VBZ)

Slikovnica Ovca koja je bila svoja autorice Marijane Križanović topla je i poticajna priča koja se temelji na prikazu različitosti pojedinaca unutar društva, važnosti pripadanja i učinku empatije. Napisana je u vedrom tonu, začinjena lako pamtljivim osmercima te nas s iznimnom sinergijom ilustracija i teksta vodi putem transformacije lika, sve do sretnog završetka i dragocjene po(r)uke. Glavni lik Olivija kreativna je i talentirana ovčica koja otvoreno pokazuje svoje stavove, te sigurna u sebe hrabro i odvažno slijedi svoj put.
Ova poučna slikovnica donosi i spoznaju koliko je lijepo biti vjeran sebi, pritom naglašavajući važnost podrške odraslih, kako bi se taj osjećaj usvojio i ukorijenio kod djeteta jer „biti svoj nešto je najljepše na svijetu”! Olivija će osvojiti srca i velikih i malih te ih povesti putem samootkrivenja.

Marijana Križanović profesorica je hrvatskog i engleskog jezika i književnosti te magistra bibliotekarstva. Objavila je dosad trinaest knjiga za djecu, a na Vrisku će predstaviti svoju novu edukativnu slikovnicu Ovca koja je bila svoja koja će najmlađe upoznati s vrijednim životnim lekcijama. Autorica je dosad objavila jedanaest edukativnih slikovnica te zbirku priča Marine čudesne pustolovine (2017.) i zbirku pjesama Čarobni kalendar (2018.).
Članica je Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade te Hrvatskog čitateljskog društva.
Sretna je, puno se smije i ne želi da joj promiču važne stvari u životu. Uživa u kazalištu, knjigama, stranim jezicima, fotografiji, prirodi, putovanjima i druženju s obitelji. I voli biti svoja.

 

* 14. 09. 2023. Mirna Brođanac: Lanina škola (Ljevak)

Lanina škola spisateljice Mirne Brođanac priča je o prvom školskom danu jedne obične djevojčice koja je, na svoj divan način, vjerojatno najneobičnija osoba koju ćete upoznati. Prvi dan škole je veliki izazov za sve, a koliko je to golem, strašan i važan događaj za djevojčicu u crvenim invalidskim kolicima, mnogi će po prvi puta otkriti baš u ovoj priči. Između ovih korica naći ćemo snagu potrebnu da s više životne strasti i vedrine prilazimo životu i prevladavamo svakodnevne prepreke – koje su u Laninom slučaju itekako opipljive, ali i mogućnost da se poistovjetimo s hrabrom malom junakinjom i razmislimo o ljudima pokraj nas.

Mirna Brođanac je rođena 1992. godine u Slavonskom Brodu. Većinu djetinjstva provela je u Đakovu, koje i danas zove svojim rodnim gradom. U Zagreb je došla jer joj se činilo da je to grad koji je pružio najviše mogućnosti svim hrvatskim građanima, posebno osobama s invaliditetom. Diplomirala je komparativnu književnost i hrvatski jezik i književnost te je magistra bibliotekarstva. Piše kratke priče i pjesme.

 

* 15. 09. 2023. Nena Pavelić: Kako biti najjači? (Naklada Val)

Slikovnica Kako biti najjači? namijenjena je djeci predškolske i rane školske dobi, ali i svim odraslima koji će je čitati djeci. Ova motivacijska slikovnica odgovara na tipično dječje pitanje: Kako biti najjači? Odgovor na ovo pitanje ipak nije kakav se očekuje. Odgovor nije u vježbanju mišića, nego u ljudskim kvalitetama koji se usvajaju i uče odmalena. A radi se o požrtvovnosti, prijateljstvu, ljubavi, pravednosti, suosjećajnosti, dobroti, neustrašivosti, velikodušnosti, upornosti. Izvrsno likovno opremljena, slikovnica je u potpunosti rad Riječanke Nene Pavelić.
Nena Pavelić rođena je 1990. u Rijeci. Po zanimanju se bavi marketingom, a po pozivu je ilustratorica. Već je u djetinjstvu maštala kako će raditi slikovnice za djecu. Njena prva slikovnica „Kako biti najjači“, u izdanju nakladničke kuće Val, nastala je uz malo mašte, malo dječje inspiracije i puno traganja za hrabrošću.

 

* Stripko, specijal Vrisak, 16. 09. u 11:00 do 12:30 sati – posebno izdanje popularne strip radionice Dječje kuće

– voditeljica: Nicol Nefat

 

* Tragaonica – svaki dan igra rješavanja zagonetki po prostoru cijele Dječje kuće u posebnom izdanju povodom Vriska posvećena knjigama i čitanju

 

Izvor: Dječja kuća

The event is finished.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Korištenjem ove web stranice slažete se s našom Politikom zaštite podataka.