Zagreb: Dan i noć na PMF-u

Zagreb: Dan i noć na PMF-u

PMF je ove godine odlučio da glavna tema bude nešto što će nas zgrijati nakon zime – toplina! Razmišljali su o klimatskim promjenama, stakleničkim plinovima i globalnom zatopljenju, i shvatili su da je vrijeme da govore o toplini ali na njihov način.

Zamislite Sunce kao naš super izvor topline, šalje nam kratkovalno zračenje koje nas grije. Zemlja pametno čuva tu toplinu na svojoj površini i u oceanima, a onda je pušta u atmosferu kroz nešto što zovemo toplinsko dugovalno zračenje. To je ono što nas drži toplima!

Znate li i da potresi mogu stvoriti toplinu? Da, stvarno! Kad se energija oslobodi tijekom potresa, dio nje postane toplina. Baš cool, zar ne?

A evo još zanimljivosti za vas – u središtu Zemlje toplo je otprilike kao na površini Sunca! Toplina se prenosi prema hladnijoj površini Zemlje i uzrokuje fascinantne procese: zbog strujanja u vanjskoj tekućoj jezgri nastaje Zemljino magnetsko polje, a gibanja u mekanom čvrstom plaštu pokreću Zemljine tektonske ploče. To znači da toplina pokreće Zemljin unutrašnji “motor” pri čemu nastaju potresi i vulkani!

Dakle, ove godine zajedno se bacamo u svijet topline, istražujemo kako je dobivamo od Sunca, kako je čuvamo na Zemlji, pa čak i kako potresi mogu dodati malo začina. Utoplite se s nama prije ljeta! Pripremite se za vruće avanture!

The event is finished.

Datum

10 svi 2024
Expired!

Vrijeme

Cijeli dan

Mjesto

ZAGREB I ZAGREBAČKA ŽUPANIJA
QR Code

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Korištenjem ove web stranice slažete se s našom Politikom zaštite podataka.