Zagreb: Dječja utrka u centru Zagreba “Trk! Za zdravlje!”

Zagreb: Dječja utrka u centru Zagreba “Trk! Za zdravlje!”

Čak 10 posto prvašića ima povišeni kolesterol, pokazao je prošlogodišnji pilot projekt probira na povišene vrijednosti ukupnog kolesterola prilikom obaveznog pregleda djece pri upisu u prvi razred. Direktna je to posljedica nezdrave prehrane i fizičke neaktivnosti, složni su liječnici, koji upravo s ciljem podizanja svijesti o važnosti ranog prepoznavanja zdravstvenih rizika organiziraju dječju utrku u centru Zagreba pod nazivom “Trk! Za zdravlje!”.

 

Utrka će se održati u nedjelju, 21. travnja, na Trgu bana Josipa Jelačića gdje će najmlađi imati priliku pokazati svoju brzinu i snagu, naučiti kako se brinuti o vlastitom zdravlju te se dobro zabaviti kroz aktivnosti za cijelu obitelj.

 

– Edukativni program započinje u 10:00 sati, dok je start utrke zakazan za 12:00 sati.

– Sve sudionike utrke očekuje prigodan poklon, a za samu utrku potrebno je prijaviti se na utrka.com, uz startninu od 5 EUR.

 

U sklopu nacionalne kampanje " Znaš li svoj broj?", koja promiče važnost ranog otkrivanja visokog kolesterola i prevencije kardiovaskularnih bolesti, najmlađi će kroz simboličnu utrku u centru Zagreba učiti o važnosti brige za vlastito zdravlje, ali i kako prepoznati potencijalne ugroze.

„Simbolična utrka od 300 metara osmišljena je tako da osvijesti roditelje, djecu i cjelokupnu javnost o ozbiljnoj ugrozi koju povišeni kolesterol predstavlja, ali i važnosti zdravih životnih navika. Neka naši najmlađi od najranije dobi krenu brinuti za svoje zdravlje te potaknu svoje roditelje, djedove i bake na redovite kontrole kod liječnika jer osobe koje su dugotrajno izložene povišenim vrijednostima LDL kolesterola i povišenog tlaka, što najčešće bude neprepoznato, imaju značajno veći rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti od ostatka populacije“, ističe prof. dr. sc. Ivan Pećin, dr. med., pročelnik.
Zavoda za bolesti metabolizma KBC-a Zagreb i dopredsjednik Hrvatskog društva za aterosklerozu HLZ-a, te nastavlja kako je šokantno što je prošle godine gotovo svaka druga smrt u Hrvatskoj uzrokovana upravo neprepoznatim i nekontroliranim povišenim tlakom, šećerom u krvi ili povišenim kolesterolom.

 

Foto: PR

The event is finished.

Datum

21 tra 2024
Expired!

Vrijeme

10:00 - 13:00

Mjesto

ZAGREB I ZAGREBAČKA ŽUPANIJA
QR Code

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Korištenjem ove web stranice slažete se s našom Politikom zaštite podataka.