Zagreb: Kazališna predstava “Velika tvornica riječi”

Zagreb: Kazališna predstava “Velika tvornica riječi”

ČETVRTAK, 20.10.2022. u 17:00, 18:00 i 19:00h u kazalištu Mala Scena ne propustite pogledati predstavu Velika Tvornica Riječi (uzrast 5+); cijena 40kn

Velika tvornica riječi je zapravo jedna LUTKARSKA OPERA! Kako uopće napisati što je to? Najbolje da pročitate što kažu sami glumci:

“150 djece skoro nam je srušilo kazalište. 

Kad smo počeli pripremu za predstavu “Velika tvornica riječi” i počeli s najavama, susreli smo se više puta s rečenicom “joj, lutkarska opera, nismo sigurni kako će to djeca”.

Iskreno? Nismo bili sigurni niti mi. 

Ali od početka, od kad sam prvi puta primila slikovnicu “Velika tvornica riječi” u ruke pa sve kroz proces stvaranja naše trilogije sve je u meni šaptalo – imamo nešto posebno. Ova priča mora biti ispričana i to točno ovako.

Jer što može bolje prenijeti sve ono što se događa u jednom dječaku koji nema riječi da se izrazi, od – glazbe? 

Što bolje može poslužiti za priču o Zemlji u kojoj ljudi ne govore, od jedinog univerzalnog jezika kojeg imamo i kojeg razumijemo baš svi – od bebe u trbuhu do onih oboljelih od Alzheimera koji se ne sjećaju ničega osim glazbe koja ostaje upisana puno dublje u nama od naše svjesne razine?

Nismo pojma imali što nas čeka, ali vjerovali smo da će naša Tvornica pronaći put. 

A onda se dogodila TA izvedba. 

Treći dio trilogije – Silvina priča – imala je svoju prvu izvedbu pred djecom. 150 djece u našem malom gledalištu i upitnik iznad glave – imamo li zaista nešto posebno? Ili su to samo nade?

Predstava je prolazila, iznutra su se čuli samo Matic i Katarina kako vode priču. U publici – muk.

Je li im dosadno? Jesu li svi zaspali? Možda ne razumiju? 

A onda. Onda je stigla svojevrsna “himna” predstave, slavodobitni kraj, pobjeda dobra, pobjeda prijateljstva, ustrajnosti, ljubavi, iskrenosti, vjere u dobro, a sve to izraženo u fenomenalnoj ariji “Slobodne riječi” koju je jednostavno savršeno uglazbio naš Borna Erceg na riječi Brune Margetića. 

I u tom trenu ono šaputanje “imamo nešto posebno” postalo je uzvik. Jer odjednom, ono 150 djece koje je šutjelo, ne zato jer nisu znali što se događa, nego su apsolutno razumjeli i bili prisutni – počelo je udarati ritam nogama i rukama. Vjerojatno i srcima, jer srca nam se usklade u kazalištu. Duh se ujedini.

150 djece postalo je glazba, a nas nije bilo briga što nam se možda uruši kazalište jer znali smo – Da. Imamo nešto posebno.

I taj osjećaj i nakon gotovo 50 izvedbi u manje od godinu dana i dalje nas prati.”

Ako želite sami iskusiti što je to posebno, postati glazba, napuniti si srca, nasmijati se i iz kazališta izići malo radosniji, malo željniji zagrliti svoju obitelj i punim srcem reći “volim te” – svjesni veličine i veličanstvenosti riječi koje izgovaramo svakodnevno – ne propustite ovu trilogiju.

 

* U 17:00 – Fileasova priča

* U 18:00 – Oskarova priča

* U 19:00 – Silvina priča 

Možete pogledati samo jednu, ili dvije, a ukoliko se odlučite na sve tri – kupite karte po povoljnijoj cijeni – Velika pretplata za samo 90 kuna!

Rezervirajte ulaznice na: http://www.mala-scena.hr/home/program.aspx

ili info@mala-scena.hr

The event is finished.

Datum

20 lis 2022
Expired!

Vrijeme

17:00

Ponavljanje događaja

20 lis 2022, 18:00-21:00 20 lis 2022, 19:00-21:00

Mjesto

ZAGREB I ZAGREBAČKA ŽUPANIJA
QR Code

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)