Zaprešić: Vikendom do bana u Zaprešić

Zaprešić: Vikendom do bana u Zaprešić

Vikend 03. i 04., te 17. i 18. lipnja u Zaprešiću vas čekaju vođene tematske ture pješice i na biciklu, sjajne interaktivne radionice za najmlađe posjetitelje te uživanje u prirodnim ljepotama zelenih oaza, povijesnoj baštini i ljepoti dvoraca koji vas okružuju.

Upoznajte povijesnu jezgru Novih dvora bana Jelačića, ponesite dekicu i organizirajte piknik ili se počastite ručkom u jednom od restorana. Posjetite Vršilnicu u kojoj se nekada davno vršilo žito, razgledajte postav Muzeja Matije Skurjenija, prošećite do dvorca bana Jelačića i kapele sv. Josipa. Istražite puteve koji vode do obiteljske grobnice Jelačićevih ili samo uživajte u miru i prirodi.

 

Donosimo vam termine radionica za klince:

 

* Zabavno edukativna radionica za klince i klinceze: GROFIČINA KUHINJA

– Termini: subota, 3. lipnja u 11:00 /subota, 17. lipnja u 11:00

Opis radionice: Grofica dočekuje mališane u svojoj kuhinji te uz pomoć svoje glavne kuharice Hanike priprema jednostavne i zanimljive slane i slatke obroke iz Novodvorske kuharice. Klinici i klinceze kroz interakciju s groficom i kuharicom upoznaju namirnice iz banova doba i istovremeno uče o zdravoj prehrani.

– Napomena: Radionica je predviđena za djecu u dobi od 6 do 11 godina i započinje ispred Muzeja Matije Skurjenija u Novim dvorima, a predviđeno trajanje je 45 minuta. Program je besplatan.

– Prijava: obavezna na: tic@visitzapresic.hr

 

* Zabavno-edukativna radionica za klince i klinceze: PROVEDI JEDAN DAN NA IMANJU BANA

– Termini: nedjelja, 4. lipnja u 11:00 / nedjelja, 18. lipnja u 11:00

Opis radionice: “3, 2, 1,… zakoračili smo u vremensku kapsulu, putovali kroz vrijeme i našli se na imanju bana početkom 19. stoljeća, u svijetu bez moderne tehnologije. Sada moramo biti snalažljivi i znatiželjni, hrabri i snažni, kako bi izvršili svakodnevne zadatke pojedinih osoba s imanja, te naučili kako je funkcioniralo to malo gospodarstvo.” Kroz različite uloge i jednostavne zadatke djeca sudjeluju u svakodnevnim poslovima vrtlara, vinogradara, kuharice, dame, plemića, seljaka i seljančice. U ovoj pustolovini naučit će što je stvarna ljudska snaga koja je pokretala imanje, ali i pravila ponašanja plemstva.

– Napomena: Radionica je predviđena za djecu u dobi od 6 do 10 godina i započinje ispred Muzeja Matije Skurjenija u Novim dvorima, a predviđeno trajanje je 1 h i 30 min. Program je besplatan.

– Prijava: obavezna na: tic@visitzapresic.hr

 

* Vođena biciklistička tura: Trg žrtava fašizma – jezero Zajarki – skela Medsave – Lužnica – Novi dvori

– Termini: nedjelja, 4. lipnja u 10:00 / nedjelja, 18. lipnja u 10:00

Provozajte se vlastitim biciklima rutom od najstarijeg dijela Zaprešića – Trga žrtava fašizma, uz jezero Zajarki, do rijeke Save na dijelu kojom je skelom povezana sa samoborskom obalom, uz prekrasan perivoj dvorca Lužnica sve do imanja Novi dvori.
Na tom putu uhvatite sjajne fotografije i od vodiča saznajte brojne zanimljivosti: gdje su se nalazili prva zaprešićka ljekarna i rodilište, zašto je jezero Zajarki idealna ribolovna destinacija, koliko se ljudi dnevno preveze skelom Medsave, tko su u davnini bili slavni stanovnici posjeda Lužnica i Novi dvori i brojne druge.

– Tura je besplatna, ali je zbog ograničenog broja sudionika obavezna prijava na: tic@visitzapresic.hr (ime i prezime, broj mobitela i e-mail). Po zaprimanju prijave dobit ćete potvrdu da je Vaša prijava potvrđena. Za djecu mlađu od 16 godina obavezna je pratnja roditelja i nošenje kacige. Vožnja se odvija na vlastitu odgovornost sudionika te se prijavom za turu i dolaskom ista podrazumijeva.

 

Detalji ture:

– Početak: Trg žrtava fašizma 2, ispred Gradske kavane :: Završetak: Novi dvori :: Program je besplatan.

– Duljina: 16 km :: Trajanje: oko 2,5 h :: Podloga: asfalt (80 %) i makadam (20 %)

– Zahtjevnost 2/5 :: Prijava: obavezna na tic@visitzapresic.hr

 

Izvor: Visit Zaprešić

The event is finished.

Datum

03 lip 2023
Expired!

Vrijeme

11:00 - 12:30

Ponavljanje događaja

04 lip 2023, 10:00-12:30 17 lip 2023, 11:00-12:30 18 lip 2023, 10:00-12:30

Mjesto

ZAGREB I ZAGREBAČKA ŽUPANIJA
QR Code

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Korištenjem ove web stranice slažete se s našom Politikom zaštite podataka.