Rijeka: Dotaknuti rub svemira, dokumentarno-edukativni film (9+)

Rijeka: Dotaknuti rub svemira, dokumentarno-edukativni film (9+)

📍 Astronomski centar Rijeka

“Dotaknuti rub Svemira” je dokumentarno-edukativni film Europske svemirske agencije (European Space Agency – ESA) o svemirskim teleskopima. Tijekom filma saznajemo više o sofisticiranim umjetnim satelitima koji su lansirani u svemir te otkrićima koji su nam omogućili da bolje razumijemo svijet koji nas okružuje. Zašto šaljemo teleskope u Svemir? Kako rade svemirski teleskopi? Kako izgleda zviježđe Oriona i zbog čega je Orionova maglica interesantna znanstvenicima za promatranja? Kako nastaju nove zvijezde i kakav je njihov životni vijek? Odgovore na ova pitanja kao i o oblicima svjetlosti koje proučavaju svemirski teleskopi Planck i Herschel saznat ćete u ovom uzbudljivom filmu sofisticirane tehnologije.

O čemu se radi u filmu?
Film “Dotaknuti rub Svemira” započinje pričom kako je Galileo promatrajući kroz svoj teleskop dokazao Kopernikovu teoriju o heliocentričnom sustavu. Nakon kratkog uvoda, film nas vodi u kontrolnu sobu ESA-e, gdje prisustvujemo trenutku lansiranja rakete u kojoj se nalaze dva nova orbitalna (svemirska) teleskopa, Herchel i Planck. Ovi svemirski teleskopi za znanstvenike su “novi prozori” u Svemir (prvi je bio Hubbleov teleskop).

U međuvremenu doznajemo da u Svemiru, osim vidljive svjetlosti, postoji i čitav niz elektromagnetskog zračenja kao što je infracrvena svjetlost, rendgensko zračenje, gama zračenje, ultraljubičasto zračenje i sl. Ta su nam zračenja važna radi boljeg razumijevanja procesa u Svemiru, kao i od čega se sastojao rani Svemir te kako je funkcionirao.

Orbitalni teleskop Herchel funkcionira u vidljivoj i infracrvenoj svjetlosti te upoznajemo maglice koje su rađaone mladih zvijezda. Spoznajemo cijeli proces nastanka mlade zvijezde. Orbitalni teleskop Planck istražuje “najstariju svjetlost u Svemiru” odnosno bilježi kozmičko mikrovalno područje. U tom trenutku promatramo Svemir kakav je bio nedugo nakon samog početka – Velikog praska.

Na kraju filma vraćamo se u kontrolnu sobu Europske svemirske agencije i pratimo oduševljenje znanstvenika nakon što su orbitalni teleskopi poslali signal i najnovije slike. Lansiranjem ovih svemirskih teleskopa i slikama koje nam šalju dobivamo nove spoznaje o Svemiru.

Kako je nastala hrvatska verzija filma?
Kao i prethodni filmovi, i ovaj novi je sinkroniziran na hrvatski jezik, a produkciju potpisuje Olja Dešić, poznati hrvatski producent, glazbenik i aranžer. Glasove su dali: Alen Liverić, glumac, dobitnik mnogobrojnih nagrada; Olja Dešić, producent, glazbenik, aranžer, višestruki dobitnik Porina, redovni član Društva skladatelja, osnivač škole pjevanja Vocal Studio Maraton, dobitnik nagrade Status za bus gitaru, vokalni trener u projektu Hrvatska traži zvijezdu; Bojan Lakoš, glumac Kulturnog centra Kalvarija; Dražen Zima, novinar i urednik Primorskog radija Totalne FM mreže Rijeke i Primorja te Leo Rumora, glazbenik i spiker HR Radio Rijeke i Primorskog radija Totalne FM mreže Rijeke i Primorja, suradnik glumačke skupine “Loptica”, glumac u raznim CD pričama za djecu te nekoliko dugometražnih radijskih priča koje su objavljene i nominirane za nagradu Porin.

Kome je namijenjen film?
Prikladan svim dobnim skupinama starijim od 6 godina.

The event is finished.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Korištenjem ove web stranice slažete se s našom Politikom zaštite podataka.